maanantai 8. lokakuuta 2012

Maustettuja riisihiutaleita – Batata poha


Pohalle on tyypillistä kellanvihreä ulkonäkö. Vihreyttä saadaan chilistä, currynlehdistä ja tuoreesta korianterista.

Poha kuuluu niihin suomalaisesta näkökulmasta erikoisiin ruokiin, joita täytyi maistaa muutamaan kertaan, ennen kuin hullaannuin siihen täysin. Poha on yleinen eteläintialainen aamiainen, meillä yleensä viikonlopun brunssiruoka. Valmistus alkaa samalla tavalla kuin muun muassa suosituimman aamiaisen tittelistä kilpailevan upman: pannulla ritisevät ensin raijeera, urad daal, maapähkinät, chilit ja currynlehdet. Pääraaka-aine on hiutaleiden muotoon litistetty riisi. Näiden kuivahkojen hiutaleiden kaveriksi käy hyvin juokseva maustamaton jogurtti.
 
Pohaa saa nykyään myös Hakaniemen aasialaisen ruoan kaupoista peräti kolmea eri sorttia: thick, medium ja thin. P:n siskon mukaan medium-paksu poha on parasta, joten hommasin tällä kertaa sitä. Paksuusaste on lähinnä makukysymys, mutta mitä ohuempia hiutaleet ovat, sitä varovaisempi pitää olla niiden liiallisen liottamisen kanssa, jottei poha menetä hiutalemaista rakennettaan ja klimppiinny.

Olen tottunut käyttämään pientä määrää hajupihkaa (asafoetidaa eli hindiksi hingiä) ruoassa. Monet eivät siitä pidä, eikä sitä pidä tuprutella ruokaan kovinkaan suuria määriä. Mikäli tätä maustetta on käytettävissäsi, voit kokeilla sen lisäämistä, mutta pakollinen ainesosa se ei ole. Kurkuman ja korianterijauheen voi lisätä myös paistamisvaiheessa, mutta itse sekoitan ne kälyni esimerkin mukaan kostutetun pohan joukkoon. Pohassa ei ole välttämätöntä olla perunaa, mutta jotkut lisäävät siihen muitakin vihanneksia. Jos vihreää chiliä ei ole käytettävissä, sen voi korvata chilijauheella.

Poha (kahdelle aamiaiseksi)


- noin 5 dl pohaa
- vettä
- ripaus kurkumaa
- 1 tl korianterijauhetta

- tilkka öljyä
- ½ tl mustia sinapinsiemeniä sekä ½ tl juustokuminansiemeniä (raijeera)
- 1 rkl urad daal -linssejä
- 2-3 rkl maapähkinöitä
- currynlehtiä
- 1 vihreä chili
- (halutessasi: ripaus asafoetidaa/hing)
- ½ sipuli
- 1 pieni peruna ohuina viipaleina

- tuoretta silputtua korianteria
- sitruunamehua

1. Kaada vettä pohan päälle ja sekoita varovasti varmistaaksesi, että kaikki hiutaleet ovat kostuneet. Kaada vesi pois – pohan tarvitsee olla kosketuksissa veteen todellakin vain hetken. Lisää kurkuma, korianterijauhe ja hiukan suolaa, pöyhi ne kostean pohan joukkoon ja jätä odottamaan paistamista.



2. Lisää kuumaan öljyyn pannulle ensin raijeera, sitten maapähkinät ja urad daal, kuivat currynlehdet ja vihreä chili. Anna paistua, kunnes urad daal on hennosti ruskistunut.

3. Lisää sipulit ja hetken kuluttua ohueksi viipaloitu peruna sekä jälleen hieman suolaa (sekä asafoetida). Paista, kunnes perunat ovat pehmenneet sen verran, että ne rikkoontuvat painamalla kevyesti paistinlastalla.



4. Kaada poha pannulle ja sekoita varoen niin, että pohan seassa olevan kurkuman keltaisuus alkaa näkyä joka puolella. Anna paistua muutama minuutti, tarkista suolan määrä ja lisää silputtu korianteri sekä pari lusikallista sitruunamehua.

5. Tarjoile jogurtin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti