maanantai 20. toukokuuta 2013

Viiden linssin muhennos - Panchratan daal

Soseutettu tomaatti värjää daalin hauskan punertavaksi.

Suurimman osan ajasta otamme molemmat töihin evääksi joko jotakin daalia, riisin kaveriksi sopivaa papuja tai herneitä sisältävää sabzia tai pilahvia. Tämän vuoksi on tärkeää, että daalin reseptejä on mahdollisimman monta, jotta vaihtelevaa syötävääkin riittää. Viiden linssin muhennos on jälleen yksi variaatio.

Kuten aiemminkin mainitsin, joudun metsästämään linssireseptejä, sillä P:n kotona niitä ei ole käytössä kovin montaa. Anoppini tekee kyllä erittäin maukasta ruokaa, mutta hänen laittamastaan daalista en erityisesti välitä: se on nimittäin niin juoksevaa, että en oikein hahmota sen funktiota illallisella. Tuosta nestemäisestä daalista käytetään osuvaa nimitystä patli daal, ohut tai laiha daal. Kun sen kaataa riisin päälle, liemi solataa riisikasan läpi värjäten sen kellertäväksi ja päälle jää raijeeran ohella killumaan muutama currynlehti ja sipuli. Vaihtelua tuovat lähinnä pienet muutokset maustepaletissa. Kun itse laiton daalia anoppilassa, valitus oli aina sama: ”kuka ihme tätä näin kiinteänä voi syödä!” (Suurin osa Intiaa ainakin, mutta makunsa kullakin...aistitteko ulkomaalaisen kokin katkeruuden? :D) Patli daalin kanssa tarjoillaan sitten kyllä myös muussattua maustamatonta daalia eli keitettyä ja sileää toor daalia, johon on lisätty vain suolaa. Lusikallinen tai pari tätä plain daalia aterialla on silti mielestäni kovin vähän, kun otetaan huomioon linssien asema kasvissyöjien tärkeimpänä proteiinin lähteenä.

Jotkut kasvissyöjät ryhtyvät lännessä syömään lihaa, monet puolisonsa vaikutuksesta – oma mieheni taas on ryhtynyt nauttimaan juoksevien linssiliemien sijasta vaimonsa laittamia kiinteitä daaleja, joita kotona ei syöty. (Ovatkohan nämä asiat ihan vertailukelpoisia?) Tämä on yksi resepti, josta P pitää erityisesti. Panchratan daal eli ”viiden jalokiven daal” on kotoisin  Rajasthanin osavaltiosta, mutta koska anoppilasta tämä perinteinen resepti puuttuu, olen päätynyt tähän ohjeeseen vertailemalla muita reseptejä ja yhdistelmällä niistä mieleiseni.

Panchratan / panchmel daal (kahdelle)


- 2 kukkurallista ruokalusikallista kutakin seuraavista: chana daal, toor daal, urad daal, masoor daal, mung daal. Itse käytän kuorittuja ja halkaistuja linssejä, mutta myös kuorelliset käyvät, ja niitä näkeekin usein alkuperäisversioissa.
- ripaus kurkumaa

- hiukan tavallista runsaammin öljyä paistamiseen

- 1 tl jeeraa (juustokuminansiemeniä)
- ripaus asafoetidaa (hajupihka l. hing)
- 1 sipuli silputtuna
- 1 ½ tl inkivääri-valkosipulitahnaa
- 1 tomaatti soseutettuna
- 2 tl korianterijauhetta
- chilijauhetta maun mukaan
- ½ tl garam masalaa
- suolaa

- päälle: tuoretta korianteria


1. Keitä linssit painekattilassa kurkuman kanssa kolmen vihellyksen ajan. Linssit voi keittää myös tavallisessa kattilassa, mutta keitä tällöin paksu chana daal erikseen ja muita pitempään tai liota sitä muutama tunti ennen keittämistä.

Panchratan daalissa on kiinnostava koostumus: keittämisen jälkeen osa linsseistä on soseutunut, jämäkämmät (kuten chana daal) säilyttävät muotonsa. Kaikkien pitäisi kuitenkin olla kyllin pehmeitä syötäväksi.

2. Kuumenna pannulla öljyä hiukan runsaammin, jotta tomaattisoseen kypsyttäminen on helpompaa. Anna jeeran sihistä öljyssä hetki ja tupruttele sekaan hajupihka.

3. Lisää sipulit ja valkosipuli-inkivääritahna. Paista kypsäksi.


4. Lisää jauhetut mausteet.

Sipulisilppu ja mausteet.

5. Lisää tehosekoittimessa sileäksi soseutettu tomaatti. Paista, kunnes öljy erottuu seoksesta.

Valmiit sipulit tomaattikastikkeessa. Tehosekoittimella soseutettu tomaatti antaa enemmän makua kuin pilkottu, joten sitä ei tarvitse kovin suuria määriä.

6. Sekoita linssit sipuli-tomaattiseokseen ja mausta suolalla. Lisää vettä tarvittaessa ja anna kiehua hetki hiljaisella lämmöllä.

7. Ripottele päälle tuoretta korianteria ja nauti riisin kera.

2 kommenttia:

  1. Ihanalta kuulostaa ja näyttää :) Itsekin pidän paksuista linssimuhennoksista enemmän kuin siitä - minunkin anoppilassa tutuksi tulleesta - laihasta versiosta :') Mä luulen, että se on vähän sellaista "arki" ruokaa johon ei niin panosteta ja jossa usein säästellään?

    Mielenkiintoista löytää suomalainen intialaiseen ruokaan erikoistunut blogi! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Heh, minäkin olen joskus miettinyt, että taustalla on varmaankin kitsastelu - "kun nyt ruokaa voi vedelläkin jatkaa, miksi käyttää isot kasat kalliita linssejä?"

      Välillä olen huolissani, saako ruoasta riittävästi proteiinia, jos näinkin tärkeä illallisen osa on sitten suurimmaksi osaksi nestettä.

      Saanko kysyä, mistä päin miehesi on kotoisin, kun kovasti kiinnostuin? :)

      Poista